top of page

Size matters!

Tijdens de terugreis langs de Nederlandse kust van Vlissingen naar Amsterdam zijn we de grote zeehavens Antwerpen, Rotterdam en Amsterdam gepasseerd. Rotterdam en Antwerpen zijn de grootste havens van Europa en de 11de en 13de grootste ter wereld.

De scheepvaart in en uit deze havens wordt gecoördineerd door de verkeerscentrale van de betreffende doorvaartgebieden, vergelijkbaar met luchthavenverkeer. De scheepvaart vaart op en vertrekt langs deze aangewezen routes, om elk risico op aanvaring te vermijden.

Kleine vaartuigen, zoals onze zeilboot, die op en neer varen langs de kust, hebben ook speciale vaarroutes die moeten worden gebruikt om deze zeer drukke scheepvaartroutes te naderen en over te steken. Zodra we zo’n gebied invaren moeten we de verkeerscentrale via de VHF bellen en krijgen we verdere instructies. We moeten eigenlijk de havencontrole op de VHF bellen om hen te laten weten dat we zo'n kanaal binnengaan. Een daarvan is om onze motor aan te hebben en klaar voor gebruik ingeval we onze snelheid verliezen als de wind wegvalt.

Wanneer we zo’n special scheepvaartkanaal oversteken, gaat de voorrang van een zeilschip niet langer op en dus moeten we de weg vrijmaken voor deze grote schepen die met een snelheid van 12 tot 25 knopen varen en dat in vergelijking met onze 4 - 8 knopen.

Het gevoel van 'de weg oversteken' is moeilijk te omschrijven, maar een foto van gisteren laat het verschil zien tussen een 300 meter lang containerschip en een zeilboot. Als je goed naar de foto kijkt, zie je dat een zeilboot vlak bij de letter C zeilt. De afstand tussen het containership en de zeilboot was ongeveer 1km!

Naast het zien van de schepen overdag, of 's nachts naar hun lichten te kijken, gebruiken we ook een AIS-systeem (Automatic Identification System) om ons verder te helpen wat er allemaal om ons heen vaart. Dit systeem laat ons de snelheid en richting van het vaartuig weten, de afstand tot onze zeilboot en het aantal minuten dat we hebben totdat we op “ramkoers” zitten.


Zolang iedereen zich aan de regels houdt is het veilig op de zeeweg.

25 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page