top of page

De waarde van een betrouwbare motor.

Van Stellendam tot Vlissingen.

De afstand van Stellendam naar Vlissingen is zo rond de 48 zeemijl, dus met een gemiddelde vaarsnelheid van 6 zeemijl/uur schatten dat we zo’n uurtje of acht onderweg zullen zijn. Dit is exclusief tijd die we nodig hebben om de sluizen in en uit te gaan, te wachten voor eventuele bruggen, de jachthavens in en te uitvaren en natuurlijk het alles bepalende effect van de grillige wind en de getijdestromen.

Wie zei dat stoppen met werken relaxed zou zijn!

Het vertrek uit Stellendam was totaal het tegenovergestelde als bij onze aankomst. Geen zuchtje wind en het water was zo glas als een spiegel… De branding waar we weer langs moesten zag er deze keer heel liefelijk uit. Eenmaal uit de geul en op open zee een lichte wind kwam uit de goede richting voor onze geplande reis. Stormachtige regenwolken kwamen en gingen en het grootste deel van de dag bleef het droog. Naarmate de dag vorderde, varieerde de wind en zo af en toe hadden we bijna helemaal niets. De bootsnelheid varieerde van bijna 10 knopen tot minus… Ja, minus!! Oftewel we gingen achteruit…Dus het werd tijd om de motor erbij aan te zetten.

Onze aankomst in Vlissingen, inclusief al het verkeer van en naar de haven van Antwerpen, was iets later dan gepland, maar veilig en wel.

Het echte en tegelijkertijd onverwachte “probleem” aan de Nederlandse kust, voor mij in ieder geval, is dat er veel gemotord moet worden door de lange geulen tussen de open zee en de havens die in veilige hoekjes zijn weggestopt. We zijn dankbaar voor onze krachtige dieselmotor van 110 pk die bestand is tegen sterke getijdenstromen en ons veilig houdt, maar ik wou dat we wat meer konden zeilen.

Toen we aan het kijken waren voor de juiste boot, wisten we niet hoe belangrijk een grote brandstoftank (650 liter) en een krachtige motor zouden kunnen zijn. Ik ben zo dankbaar dat we de juiste keuze hebben gemaakt, aangezien dit heel wat stress wegneemt, wetende dat we voldoende motorvermogen hebben en niet zo gauw zonder brandstof komen te zitten.

De krachtige motor is ook goed om boten zoals de "Victory G" van de vorige dag te ontwijken, als ook het veilig oversteken van scheepvaartroutes. Tenslotte zijn die tankers en containerschepen toch echt een tikkie te groot…


In Stellendam zagen we een zeilboot binnengebracht worden door de reddingsdiensten van de KNRM. Het bleek dat het benedendeks vol zat met water en de boot kon niet meer op eigen kracht varen. Toen de boot uit het water werd getild, werd er een lijn (= een touw) rond de schroefas aangetroffen. De reden waardoor de motor onbruikbaar was geworden.


Hoe de lijn daar terecht is gekomen zal voor ons altijd een mysterie blijven, maar het geeft aan hoe een simpel touwtje zoveel schade kan aanrichten. Doordat de boot geen motor meer had, werd zij het ondiepe water in geblazen en hierdoor had zij waarschijnlijk een zandbank geramd, waardoor er helaas een gat tussen de romp en de kiel werd geslagen en de boot vol liep met water.Gelukkig zijn er geen mensenlevens verloren gegaan en heeft de reddingsdienst fantastisch werk geleverd.34 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page